Kipróbáltuk a Samsung SL-M4370LX multifunkciós nyomtatót

Közzétéve: 2016. augusztus 17.A mai modern irodai környezet egyre több kihívás elé állítja az informatikai háttérszolgáltatókat és ez alól nem kivétel a fénymásoló gép szegmens sem. Egyre komplexebb feladatokat kell tudjon kiszolgálni a berendezés, például a szkennelt üzleti dokumentum felhőtárhelyünkbe való eljuttatása, titkosított csatornán keresztül. Emellett az egyszerű kezelhetőség alapelvárás a használók részéről. Ezekre a folyamatosan változó igényekre válaszolt a Samsung fejlesztőgárdája a Smart MultiXpress családdal. Ennek a sorozatnak az egyik modelljét, a Samsung SL-M4370LX multifunkciós nyomtatót teszteltük extrém felhasználói környezetben.

10,1 inches érintőképernyős kijelző

A legelső dolog, ami szembetűnik, az a nagyméretű 26 cm-es érintőkijelző. A technika mai színvonalának megfelelően a Smart MultiXpress család minden tagját 10,1 inch-es tablettel szerelték fel, ami azonnal egy ismertség érzését sugallja. Az eszközre fixen integrált táblagépet pontosan úgy tudjuk használni, mint bármelyik társát, a Samsung Galaxy Note pro (LTE)-t, annyi különbséggel, hogy ezt nem tudjuk az ölünkbe fektetni, anélkül, hogy a 49kg-os nyomtatót is vinnénk.

Óvatos méricskélés és rácsodálkozás vegyes érzéseivel kezdjük a tapogatást, amire egy okostelefon használatának egyszerűségével válaszol. Nem meglepő, hogy ismerős a kezelése, a Samsung Galaxy S6 edge-ben és megelőző modellekben már megszokott Android!!! alapú felületet kell nyomkodnunk, ezt nevezi a gyártó Samsung Smart UX kezelőfelületnek. Ennek eredményeként egy felhasználóbarát, intuitív és könnyen kezelhető irányítást kapunk. Nem kell megtanulnunk új logikát vagy szimbólumokat. A tableteken vagy mobilokon már jól begyakorolt 'rábökök' vagy 'érint-elhúz' mozdulatok itt is tökéletesen működnek.

SMART Használat

A SMART kezelés eredményezi a felületet, amit mi rendezhetünk be, és több felhasználóra is perszonalizálható a My Page beállítások segítségével. Önállóan, számítógép nélkül hozhatunk létre egyéni alkalmazásokat, közvetlenül a nyomtatón és egyedi widgeteket tehetünk az asztalunkra, ami lehetővé teszi a gyakran használt funkciók elérését egy érintéssel. Az előre telepített nyomtató-alkalmazások a kényelmes használatot és birtokbavételt segítik.

A saját ablakunkban az egyes funkciókat telepíthetjük, ill. eltávolíthatjuk. Ehhez az Androidos eszközöknél megszokott logika szerint, egy központi adatbázisból tudunk szelektálni. A Samsung Printing App Centerből kiválaszthatjuk a szükséges programot és önállóan pár kattintással installálhatjuk. Az egyik nagy előnye a hatalmas kijelzőnek egy hasznos app használatánál azonnal kitűnik.

Hancom Office

A Hancom Office alkalmazással egy teljes értékű dokumentumkezelő felületet kapunk, amivel bármilyen dokumentumot a számítógép bekapcsolása nélkül szerkeszthetünk. A billentyűk mérete a könnyű munkát segíti, ami hasonlóan a Samsung Galaxy Tab 4 (10.1)-hez, relatív nagy méretű.

Mivel a multifunkciós nyomtató hálózatra köthető és egy tablet ül az oldalán, ezért teljes értékű internetes böngészésre is használható. És így domborodik ki a dokumentumkezelő app előnye, PC nélkül szerkeszthetünk és nyomtathatunk dokumentumot, e-mailt, térképet, képet vagy bármilyen más anyagot. Ezzel pedig a számítógép és a nyomtató közötti sétálgatást spórolhatjuk meg. Ráadásul a nyomtató belső tárhellyel van ellátva, ami kvázi egy szerverként látható a hálózaton és saját dokumentumainkat az eszközön tárolhatjuk.

NFC

A személyre szabott oldalak és a 320 GB-os beépített tárhely felveti az adatbiztonság és azonosítás kérdéskörét, amire a Samsung mérnökei a jelszavas azonosítás mellett az NFC (rövid hatótávú kommunikációs) opciót is beépítették, ami a mobiltelefonunk újabb területen való felhasználását jelenti. Az okostelefonon tárolt (a pendrive már régen a fiók mélyén lapul) személyes dokumentumainkat egy érintéssel kinyomtathatjuk vagy a szkennelt oldalakat is a mobilunkra továbbíthatjuk.

Ráadásul ezt a funkciót olyan szinten körbejárta a Samsung, hogy az okostelefonunk érintésével ugyanazt az előre definiált személyes kezelőfelületet kapjuk bármelyik egyazon IT környezetben telepített Smart MultiExpress készüléken. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha a vállalatnál rendszeresen az első emeleten nyomtatunk, de valami oknál fogva az kiesik a sorból, akkor egyszerűen megkeressük az épületen belül a másik hasonló nyomtatót, a telefonunk segítségével azonosítjuk magunkat és máris a megszokott környezetet és dokumentumokat üdvözölhetjük a képernyőn. Nincs keresgélés, nincs ismeretlen gombhalmaz, nincs pánik, hogy ’hol a kolléga, aki be tudja kapcsolni a negyvenötödik típusú, megint ismeretlen kezelőfelülettel rendelkező gépet’!

SCAN&SEND

Egy másik nagyon hasznos funkció, amit előszeretettel használunk, az a következő szép nevet kapta: „Scan&send documents to other devices securely” (szkenneljük és küldjük dokumentumunkat egyéb eszközre biztonságosan). Praktikus funkció, mondjuk ha van egy pár oldalas dokumentum a kezünkben és szeretnénk átküldeni egy tetszőleges címzettnek. A számítógép bekapcsolása nélkül a beolvasott oldalakat szépen megszerkeszthetjük, vagy például a egyes részeket eltávolíthatunk és e-mailben eljuttathatjuk a kívánt címnek.

SPECIFIKÁCIÓ

A gépház rendkívül impozáns, barna és világos szürke színkombinációból áll össze, a tablettel igazán jól mutat az irodában és a legtöbb látogató meglepődik a nagyméretű kijelzőn. Mikor pedig odavezetjük az csodálkozó delikvenst és youtube-on megmutatjuk neki a kedvenc klipjét, akkor van csak igazán rácsodálkozás. Ráadásként ez az első olyan nyomtató, amelynek kijelzőjén Angry Birds-el tudunk játszani.

Szerettük a tűéles beolvasást, ami az innovatív szoftvernek köszönhetően 4800x4800 dpi-s felbontású képet produkál és a kornak megfelelően LED képolvasó lámpát helyeztek a fedélbe, ami az energiafelhasználást is csökkenti. A sebesség a dupla szkennelőegységnek (fent-lent) köszönhetően gyors, a kétoldalas dokumentumokat 80 kép/perc sebességgel olvassa be, ezáltal kifejezetten ajánlott ipari mennyiségben szkennelő irodák, és hivatalok részére.

A nyomtatást 43 lap/perc-es tempóval végzi az eszköz, aminek eredményeként egy 600 oldalas üzleti dokumentum teljes elkészítése alatt egy kávét sem tudunk kényelmesen meginni a teakonyhában, kivéve, ha 14 perc elegendő számunkra.

Kényelmes volt a nagykapacitású lapbehúzó egység (DSDF), 100 lapot tud egyszerre kezelni és beolvasni. Nem kell a fénymásoló mellette strázsálni és 20-25 laponként töltögetni.

A gyors adatfeldolgozást az 1 GHz-es, kétmagas processzor hivatott kiszolgálni, aminek köszönhetően egyszerre több felhasználó is küldhet nagy mennyiségű nyomtatnivalót az eszközre, amit az minden fennakadás nélkül lekezel. Életszerű példa, hogy az egyik kolléga több száz oldalnyi nyomtatást küld rá a gépre, a másik pedig ott áll a gép mellett és malmozik, amíg be nem fejeződik az első kolléga nyomtatása, pedig neki csak 2 oldalt kell lemásolnia. Mostantól ezt is elfelejthetjük, hiszen a folyamatban lévő munkafolyamat bármikor megszakítható és később ugyanonnan folytatható.

Kényelmes még a nagykapacitású tonerkazetta, a maga 30.000! oldalra elegendő töltöttségével ritkán fogjuk összepiszkolni a kezünket.

Összességében jó benyomást szereztünk a Samsung SL-M4370LX nyomtatóról. Ismerős kezelőfelület, impozáns megjelenés és tempós munkavégzés, ezek az előnyök minden felhasználó esetében már az első percekben pozitív tapasztalatotokat eredményeztek.